Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onregelmatig slaappatroon vergroot kans op hart- en vaatziekten

Een goede nachtrust en vooral ook regelmatig slaappatroon zijn belangrijk. Nieuw onderzoek wijst uit dat een onregelmatige slaap-waakcyclus het risico op ernstige hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte, aanzienlijk verhoogt.
senior man yawning sat on his couch in his living room in an very light coloured home, he's about to go to sleep *** Local Caption *** © Giulio Fornasar / Getty Images / iStock
© Giulio Fornasar / Getty Images / iStock

De meeste studies naar slaap concentreren zich op hoeveel uur mensen slapen. Dit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology & Community Health, richtte zich echter op een andere factor: hoe stabiel je bedtijd en wektijd zijn. Het resultaat? Regelmaat blijkt een cruciale rol te spelen in de gezondheid van je hart.

Voor de studie werden meer dan 72.000 mensen tussen de 40 en 79 jaar, zonder eerder gediagnosticeerde hart- of vaatziekten, gedurende een week gevolgd met een activiteitsmeter. Op basis van deze gegevens kregen ze een SRI-score (Sleep Regularity Index). Hoe hoger de score, hoe regelmatiger het slaappatroon. Deelnemers met een SRI-score boven de 87 werden als regelmatige slapers beschouwd, terwijl een score onder de 72 duidde op een grillig ritme.

Onregelmatig slapen verhoogt risico

Uit de acht jaar durende opvolging van de deelnemers bleek dat een onregelmatig slaappatroon het risico op ernstige cardiovasculaire problemen met 26 procent verhoogt. Zelfs degenen met een matig onregelmatig ritme hadden al 8 procent meer kans op dergelijke aandoeningen. Het meest opvallend? Deze verhoogde risico’s werden niet tenietgedaan door het halen van de aanbevolen slaapduur van 7 tot 9 uur (voor volwassenen tot 64 jaar) of 7 tot 8 uur (voor ouderen).

De onderzoekers ontdekten een bijna rechtlijnig verband tussen een afnemende SRI-score en een groter risico op hart- en vaatziekten. Een regelmatig ritme helpt het lichaam waarschijnlijk om biologische processen beter te reguleren, waaronder hartfunctie en bloeddruk.

Beperkingen van het onderzoek

Er zijn wel enkele kanttekeningen. Deelnemers kwamen allemaal uit de UK Biobank, een populatie die mogelijk niet representatief is voor bredere bevolkingsgroepen. Bovendien werd het slaappatroon slechts over één week gemeten. Tijdelijke verstoringen of factoren zoals dutjes werden niet meegenomen. En momenten van rust zonder slaap konden per ongeluk worden geregistreerd als slaaptijd. Desondanks biedt de studie waardevolle inzichten, menen de onderzoekers.

Bron: Scientias