Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van chronische ontstekingsreuma. De standaardzorg voor RA-patiënten bestaat met name uit behandeling met medicatie. Het LUMC deed onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van langdurige en persoonsgebonden oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis. Onder begeleiding van speciaal getrainde fysio- of oefentherapeuten gingen 215 mensen met ernstig reumatoïde artritis aan de slag met de actieve oefentherapie. Deelnemers waren afkomstig uit 50 verschillende ziekenhuizen en meer dan 150 fysio- of oefentherapeuten waren bij het onderzoek betrokken. Het gepersonaliseerde behandelplan duurde minimaal een jaar.
Patiënten lopen en functioneren beter
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat patiënten mobieler worden en beter gaan functioneren in hun dagelijks leven. Het onderzoeksteam is heel trots dat het onderzoek direct een positieve impact heeft op mensen met ernstige reumatoïde artritis. De behandeling blijkt ook kosteneffectief. De hogere kosten die gepaard gaan met het gepersonaliseerde behandelplan worden grotendeels gecompenseerd door besparingen op andere zorgkosten.
De minister heeft inmiddels het voorstel van het Zorginstituut omtrent opname van deze behandeling in het basispakket goedgekeurd. De vergoeding geldt vanaf 1 januari 2025 vanaf de eerste behandeling, zonder maximum aan het aantal behandelingen. Mensen met ernstige RA die zich afvragen of ze ook in aanmerking komen voor deze vergoeding kunnen meer informatie vinden op de website van ReumaNederland.