Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is een cyberverzekering en heb je er een nodig?

Bedrijven zijn kwetsbaar voor cybercrime als virussen, hacks, ransomware, phishing en datalekken. Een cyberverzekering vergoedt kosten als je slachtoffer bent van een cyberincident. Heb je dat nodig als ondernemer?
Versicherungsmagazin 6/17 Versicherungsmagazin online, 13.05.2016 Security concept: Lock on digital screen, contrast, 3d render *** Local Caption *** © jijomathai / Fotolia
© jijomathai / Fotolia

De meeste cyberverzekeringen dekken meer dan alleen bedrijfsschade. Denk aan aansprakelijkheid voor schade aan derden: wanneer je moet betalen voor de schade die bijvoorbeeld een klant of zakenpartner heeft door jouw cyberincident. En de kosten van juridische hulp die je misschien nodig hebt.

Een cyberverzekering is meestal opgebouwd uit drie onderdelen:

Voorkomen: met de verzekeraar kijk je naar de risico’s die je nu loopt. Je neemt als het nodig is maatregelen om ze te voorkomen. Zo kun je verbeterde beveiligingssoftware installeren die je beschermt tegen virussen en ransomware.

Herstellen: als je slachtoffer bent van cybercrime, herstellen experts de schade zo snel mogelijk. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je website weer werkt, of dat je weinig reputatieschade hebt.

Vergoeden van schade: je verliest bijvoorbeeld omzet doordat een virus je computer of server onbruikbaar maakt. Of doordat je webwinkel tijdelijk onbereikbaar is na een ransomware-aanval. Je bent verzekerd tot een maximumbedrag.

Heb je een cyberverzekering nodig?

Dat hangt af van de ernst van de digitale risico’s die je bedrijf loopt. En hoe hoog je de kosten van mogelijke cyberincidenten voor je bedrijf inschat. De vragen en aandachtspunten van het Digital Trust Center (DTC) helpen je kiezen of je wel of niet een cyberverzekering afsluit.

‘Een cyberverzekering kun je niet zomaar afsluiten. Net als bij een brandverzekering moet je aan voorwaarden voldoen’, zegt Henk van Ee, voorzitter van Stichting Cyberbrein.nl, tegen de Kamer van Koophandel. ‘Een cyberweerbaarheidsscan laat zien of je aan de voorwaarden voldoet’, zegt Van Ee. Zo’n scan toont de digitale kwetsbaarheid van je bedrijf. De verzekeraar brengt samen met jou de risico’s in kaart. En geeft tips waarmee je je digitale veiligheid verbetert. ‘Kijk ook goed naar wat er precies gedekt is bij een cyberincident. En vooral wat niet onder de dekking valt. Dat voorkomt extra ellende als je slachtoffer van cybercrime bent’, adviseert Van Ee.

Let hierop bij het afsluiten

Of je een verzekering afsluit en welke je kiest, is ook afhankelijk van je bedrijfssituatie en de sector waarin je actief bent. Zorg ervoor dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten. Een cyberverzekering is een aanvullende verzekering. Het vervangt dus niet de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het verschilt per verzekeraar wat wel en niet onder een cyberverzekering valt. Laat je daarom adviseren en controleer de voorwaarden.

Bron: KvK