Een groot aantal pedicures zal in het weekend van 16 en 17 april richting Apeldoorn trekken voor de 23e VTV. Voor de een is dat om de voorraad aan te vullen of bestaande apparatuur te vervangen, voor de ander is dat om collega’s te ontmoeten, nieuwe kennis op te doen of om te zien of de standhouders met noviteiten komen.
Maria is een vrouw van 67 jaar en nog graag actief bij haar wandelclub. De pijn onder haar linkervoet belemmert haar sinds het laatste jaar. Ze wandelt graag afstanden van 8 à 10 kilometer, maar enkele jaren geleden begon haar rechterheup op te spelen. Nadat er röntgenfoto’s waren gemaakt, kreeg Maria te horen dat zij in aanmerking kwam voor een nieuwe heup in verband met artrose. In november 2014 werd zij geopereerd en werd er een volledige heupprothese geplaatst.
Hanneke van de Bunt werkt wekelijks 45 tot 48 uur als pedicure, studeert en is mantelzorger. Ze heeft een passie voor moeilijke voeten. Voor een risicovoet kun je haar zelfs ’s nachts wakker maken. “Ik werk hard, maar mijn werk geeft me ook veel energie. Bovendien neem ik tegenwoordig voldoende tijd om me te ontspannen. Mijn tweede grote passie is de Nederlandse band De Dijk. Voor dit jaar heb ik al tien concerten in mijn agenda staan.”
Als een huisarts goed op de hoogte is van de competenties van een vakkundige pedicure, dan kan hier een bijzonder prettige samenwerking uit ontstaan. Een samenwerking die weer ten goede komt aan de patiënt. Toos Mennen vertelt weer uit de praktijk.
Wratten kunnen hinderlijk en hardnekkig zijn. In de pedicurepraktijk worden wratten vaak te lijf gegaan met cryotherapie en er zijn diverse zelfzorgmiddelen. Wat adviseert de Zelfzorgstandaard Wratten van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) voor de behandeling wratten?
Artrose (osteoartritis) is een niet te genezen progressieve aandoening waar bijna 1,2 miljoen Nederlanders aan leiden. Deze pijnlijke aandoening komt vooral voor in de knie en de heup maar soms ook in de voet, de enkel of grote teen. Wat is eraan te doen en wat voor voetproblemen kun je hierdoor tegenkomen in de praktijk?
Dit is een vreemde en ongebruikelijke aandoening. Er zit een duidelijke vasculaire component in gezien de rode verkleuringen. Vreemd is het wittige gebied daar tussendoor. Een dergelijk beeld zien we wel eens bij kinderen of jong volwassenen die geboren zijn met een aardbeiengezwel (hemangioom). Als hier niets aangedaan wordt, zal het langzaam vanzelf wegtrekken en een dergelijk beeld van verlittekening en wijde vaten achter laten. Maar dat zou cliënte zeker zelf wel weten als hier levenslang een plek gezeten heeft of zo’n aardbeiengezwel.
“Tig jaar geleden, de inkt van het diploma nog nat, was ik naarstig op zoek naar cliënten. Een paar advertenties leverde me aardig wat reacties op. Aangezien mijn praktijkruimte nog in aanbouw was, moest de voetverzorging voorlopig bij de mensen thuis plaatsvinden. Zo kon ik meteen ervaren of gedeeltelijk ambulant werken iets voor me was.
Elke pedicure kan te maken krijgen met een conflict, bijvoorbeeld in contact met een cliënt, een andere pedicure of een met een podotherapeut. De ander boos de waarheid vertellen is niet altijd een goed idee, en kan de situatie verergeren. Wat dan wel doen? Dat hangt af van de situatie en de persoon waarmee je het conflict hebt.
Raamstickers, een uithangbord, een lichtbak aan de gevel, een naambord in de tuin, een sandwichbord aan de straat, een beletterde auto, pedicures kunnen op tal van manieren publiekelijk kenbaar maken wat ze doen en waar hun praktijk is gevestigd. Wat is het doel van de reclameuiting en welk vorm is effectief? Wat mag en wat niet?
Afgelopen februari zijn we met meerdere medewerkers van mijn praktijk gestart met de nieuwe opleiding Sportpedicure. Ja, ik ook en niet omdat ik er zelf nu veel mee zal doen, maar meer om backup te kunnen zijn voor mijn medewerkers. Behandelingen uitvoeren, doe ik eigenlijk niet meer. Wel kan ik altijd inspringen als de medisch pedicures er niet uitkomen en dat is voor iedereen fijn: voor de cliënt, voor de pedicure en uiteraard ook voor het bedrijf.
Als een pedicure aan de slag gaat in een zorginstelling moet ze een aantal zaken goed regelen. Soms werkt ze nauw samen met het verplegend personeel en ook moet vaak in overleg met de zorginstelling beslist worden op welke plek de pedicure werkt en wat het tarief is. Podopost sprak met drie pedicures die in verpleeghuizen werken en destilleerde praktische tips.
“Ik ben als professioneel topsporter bewust met mijn gezondheid en conditie bezig en daar horen dus ook mijn voeten bij. Ik heb mooie, goede en gezonde voeten. Alle drie vind ik belangrijk. Dat ik mooie voeten wil, is ijdelheid, maar dat ze goed, gaaf en gezond zijn, is voor mij als professional een voorwaarde”, vertelt doelverdediger Gino Coutinho (33) sinds een half jaar bij AZ Alkmaar. De club werkt met een vaste pedicure.