In Podopost nr. 6 staat het thema ‘Leren’ centraal. Niet alleen is het scholingswijzer op de website weer helemaal aangepast, we gaan ook in op hoe mindmaps je kunnen helpen met leren en het beter onthouden van informatie. En welke invloed heeft de coronacrisis op opleidingen voor pedicures? De casus in Podopost nr. 6 laat je zien hoe je kunt werken met de Goldstadt-Spange met lusjes. Johan Toonstra gaat in op oranje en gele verkleuringen aan de voeten.
Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.
De meeste pedicures zijn weer volledig aan de slag. Sommigen draaien zelfs flink overuren. Daarmee proberend de achterstand in de voetzorg, die ontstaan is door de verplichte sluiting, weg te werken. En dat is fijn om al die klanten weer te kunnen helpen en te kunnen genieten van de gesprekken en contacten met de klanten. Contacten die jullie zo lang gemist hebben.
Een hoge fabrieksschoorsteen in een Apeldoornse woonwijk wijst de weg. Hier, in dit voormalig wasbeitsfabriekje uit de negentiende eeuw, bevindt zich Medisch Pedicurepraktijk Reijerman. Eigenaar is Marianne, een ambitieuze laatbloeier die onlangs met collega Marleen Heijnen een maatschap oprichtte voor een extra vestiging. “Dit is niet onze hobby, het is ons beroep! We willen het vak verder professionaliseren en zitten vol plannen.”
Mindmaps zien er door de verschillende kleuren, tekeningen en kronkelende lijnen misschien chaotisch uit, maar zijn juist het toppunt van structuur. Het is een manier om informatie te ordenen en kan je veel tijd besparen. Het maken van mindmaps kan je helpen bij allerlei taken, zowel zakelijk als privé. Hoe werkt het precies en wat kun je ermee als pedicure?
"Hèhè, wat was ik blij toen ik eindelijk in de kappersstoel mocht plaatsnemen. Weg met dat coronakapsel! Het was supergezellig en het resultaat is top. Toch bekroop me achteraf het onzekere gevoel dat ik daar méér risico op een coronabesmetting had gelopen dan ooit tevoren. Op anderhalve meter afstand knippen en kleuren gaat nu eenmaal niet. De kapster had geen handschoenen aan. Een mondkapje droeg ze alleen als ik dat per se wilde, want oei, wat benauwd vond ze dat! Dus zei ik stoer dat dat niet hoefde. Nu heb ik daar toch een beetje spijt van. Want na 2 uur een pratende mond boven je hoofd heb ik vast wel wat speekseldruppeltjes opgevangen.
Om hun klanten optimaal te helpen hebben veel pedicures ook producten in hun assortiment. Producten die zijzelf gebruiken en aan hun klanten verkopen. En voor pedicures die dat (nog) niet hebben, is het wellicht het overwegen waard. Want productverkoop kan – zeker in deze periode – een mooie aanvulling zijn op de omzet.
Het aantal wielrenners is in de afgelopen 5 jaar fors toegenomen en daarmee ook het aantal overbelastingblessures die we zien in de praktijk. Denk hierbij aan brandende voorvoeten, drukplekken of blauwe teennagels. We gaan in op de verschillende wielrenschoenen, het geven van een goed schoenadvies en wat te doen indien er toch klachten ontstaan bij deze groep sporters.
De nagels van de halluci van Sonja Janssen¹ (52) drukken door hun vorm pijnlijk in de sulci. Medisch pedicure Elle Michiels reguleert ze met Goldstadt-Spange. Deze beugel, vooral bekend als plakbeugel, is ook goed met lusjes op een nagel te plaatsen. In deze casus motiveert Elle haar keuze en demonstreert ze haar werkwijze.
"Deze zomer zullen we niet snel vergeten. Dit hele jaar trouwens niet, ook al zijn we pas net over de helft. Voor pedicures vooral met alle strubbelingen met de lockdown en daarna het langzaamaan weer mogen opstarten. Voor mij zal dit jaar ook nog anders in mijn geheugen blijven staan."
Voor de meeste pedicureopleidingen betekende de coronacrisis een plotselinge streep door de reguliere manier van lesgeven: klassikaal en praktijkgericht. Velen schakelden voor de theorie over op online lessen, maar met name voor opleiders met de focus op praktijkonderwijs was het een lastige tijd. Welke impact heeft de coronacrisis op de opleidingen gehad en wat is mogelijk van blijvende invloed?
Bij- en nascholing is goed om je cliënten een uitgebreider zorgaanbod te kunnen bieden, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk om bestaande kennis met enige regelmaat weer op te frissen. Het ‘Scholingsoverzicht 2020-2021’ op www.voetenwerkmagazine.nl biedt een actueel overzicht van bij- en nascholingen voor het komende studiejaar. Daarmee is het een uitstekende start voor pedicures die zich op een nieuwe opleiding oriënteren.
Chemotherapie is een belangrijke veroorzaker van voetproblemen. Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) kan deze klachten voorkomen of verhelpen. Medisch Pedicure Fleur Wagenaar van Medische Voetzorg Den Bosch rondde in 2013 deze opleiding af en werkt sindsdien samen met Marisa Geukes, verpleegkundig specialist oncologie bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een samenwerking die leidt tot een betere mobiliteit en hogere kwaliteit van leven voor patiënten.
Een oranje verkleuring aan de voeten komt niet zo heel vaak voor, maar kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het tamelijk zeldzame ziektebeeld pityriasis rubra pilaris. Een gele verkleuring kan onder meer komen door geelzucht, yellow-nail syndroom of bepaalde therapie tegen kanker. Dermatoloog Johan Toonstra licht de verschillende mogelijkheden toe aan de hand van klinische foto’s.
Van Colombiaanse dames die suiker als scrub gebruiken tot een pedicure in Dubai die nog nooit van hygiëne had gehoord. Nazrien Ozir houdt van het bezoeken van pedicures in alle landen die ze bezoekt en dat levert naast variatie, een hoop avonturen op. “Het is nooit saai.”
Podopost nr. 6, juli 2020 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.