De Kamer van Koophandel laat zien hoe je een zzp’er voor je praktijk kunt inhuren binnen de regels van de wet.
Sinds dit jaar handhaaft de Belastingdienst de wet DBA, zoals eerder gemeld in Voetenwerk. In een nieuw artikel op de site van de Kamer van Koophandel vertelt advocaat Robin Jans hoe je iemand kunt inhuren als zelfstandige zonder personeel, op zo’n manier dat je binnen de regels van die wet blijft. Een korte opsomming van zijn adviezen:
- Sluit een contract met elkaar af.
- Het gaat er niet alleen om dat je het op papier goed hebt geregeld. “Als je in de praktijk een zzp’er als werknemer behandelt, dan is dát wat telt.”
- In hoeverre maken de werkzaamheden van de zzp’er onderdeel uit van je bedrijf. Met een schilder die je praktijk een nieuwe lik verf komt geven, zit je veilig. Als je een pedicure inhuurt, zal de Belastingdienst kritischer kijken.
- In hoeverre behandel je de zzp’er als een werknemer. Moet die zich aan bepaalde tijden houden? Doet die mee aan teamoverleggen? Krijgt die een kerstpakket? Gaat die mee met het bedrijfsuitje? Dat kunnen voor de Belastingdienst allemaal aanwijzingen zijn voor een ‘verkapt dienstverband’.
- Geef de zzp’er geen emailadres van je praktijk. Dus geen ria@opgoedevoet.nl, maar bijvoorbeeld ria@extern.opgoedevoet.nl. Of laat de zzp’er haar/zijn eigen adres gebruiken.
- Als zzp’er laat je duidelijk zien dat je niet in dienst bent. Op je LinkedIn-profiel beschrijf je jezelf dus niet als ‘Pedicure in de praktijk Op Goede Voet.’
- Als zzp’er laat je zien dat je ondernemer bent. Dat doe je door voor meer opdrachtgevers te werken en te laten zien dat je op zoek bent naar opdrachtgevers. Of dat je als zzp’er ook klanten hebt buiten de praktijk waar je bent ingehuurd.