In het nieuwe rapport ‘Economisch perspectief op gezondheid en preventie’ legt het Centraal Planbureau (CPB) juist niet de nadruk op de economie. Nederlanders worden nu zo’n tien jaar ouder dan zeventig jaar geleden. Dat komt onder meer door de aanleg van riolering, schoon drinkwater, aanpak van kindersterfte, behandeling van infectieziekten, betere voeding en verbeterde arbeidsomstandigheden. We worden ouder, maar onze laatste jaren zijn we vaker in slechte gezondheid. En dat leidt tot hogere zorgkosten. Waarschijnlijk zullen die kosten de komende jaren verder toenemen.
Brede welvaart
Het CPB pleit daarom voor een “brede welvaart”. In plaats van voor economische voordelen. Het gaat vooral om het welzijn van mensen, oftewel een “brede welvaart”. Door hun gezondheid kunnen mensen mee blijven doen aan de samenleving. Met preventie kunnen we het aantal ongezonde levensjaren beperken.
Meer aandacht voor de buurt
Het CPB geeft een paar zaken aan waarop we moeten letten. Bijvoorbeeld dat mensen vaak kiezen voor onmiddellijke beloningen boven toekomstige voordelen. Bijvoorbeeld liever suiker uit snoepgoed, dan vitamines uit fruit. Ook zou er meer aandacht moeten komen voor de omgeving waarin we leven. Bijvoorbeeld de buurt waarin mensen wonen, hun opleiding, werk en hobby’s. Daarbij horen ook commerciële invloeden, zoals het grote aanbod van ongezonde producten. Met concrete adviezen komt het CPB in dit rapport nog niet.