Thema nagelregulatie: Dermatoloog en auteur dr. Johan Toonstra ‘Kennisoverdracht is de rode draad in mijn leven’ | Vanuit de cliënt gezien is nagelregulatie een mooi verdienmodel | Casus: Niet elke beugel is voor iedere nagel toepasbaar | Column Iris over schoenenleed | Kennistoets nagelregulatie
We werken met mensen. We maken van alles mee in onze praktijk. Ik moet wel eens denken aan het tv-programma Taxi. De meesten van ons kennen het wel denk ik, maar voor wie het niet weet, in dit programma nemen mensen de taxi en worden ze tijdens het ritje gefilmd, uiteraard terwijl er een gesprek ontstaat tussen taxichauffeur en klant. Of het programma Man bijt hond. Fantastisch!
Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Het Britse Vogue schreef hierover naar aanleiding van een onderzoek van het British College of Podiatry onder 2000 volwassen mensen. Toen ik vroeger op schoenenjacht ging begon ik 's ochtends* om 9 uur al met winkelen.
Mijn moeder kreeg vlak voor Kerstmis een beroerte. Door haar hoge leeftijd had ze al de nodige beperkingen, maar nu kreeg ze er in een klap heel wat bij. Gelukkig is ze nog steeds haar nuchtere zelf, die blij kan zijn met de kleine dingen die op haar pad komen.
Tijdens de opleiding medisch pedicure leert de cursist de werkwijze voor verschillende soorten nagelbeugels. Varianten zoals de Naspan en Unibrace komen niet aan bod tijdens de opleiding. Medisch pedicures die graag met deze beugels willen werken, moeten een specifieke cursus volgen. Deze worden niet door heel Nederland gegeven.
Dermatoloog dr. Johan Toonstra publiceerde de afgelopen veertien jaar - hoofdzakelijk samen met co-auteur dr. Anton de Groot - een uitgebreide serie boeken over dermatologische voetaandoeningen. Hun doelgroep? Pedicures, podotherapeuten en andere voetspecialisten.
In de voetenbranche zijn verschillende soorten nagelbeugels verkrijgbaar. Maar niet elke beugel is voor iedere nagel toepasbaar. De vorm van de nagel, de stand van voeten en tenen en (on)mogelijkheden van toepasbaarheid dienen bij iedere cliënt te worden bekeken. Medisch pedicure Juliette Aalders kiest in deze casus voor een Naspan-nagelbeugel.
We zijn er goed in en we hebben ontzettend veel mogelijkheden om cliënten van hun pijnlijke teennagels af te helpen. En toch hebben we moeite om de vele technieken die we beheersen zonder schroom in te zetten in de dagelijkse praktijk. Dat is jammer, want nagelregulatie geeft echt een meerwaarde aan ons vak.
Bij het reguleren van nagels ligt het plaatsen van een nagelbeugel voor de hand. Echter, soms is het gebruiken van zo'n beugel niet verstandig, wenselijk of mogelijk. In zulke situaties kan chemische nagelregulatie uitkomst bieden, zeker als er slechts beperkte regulatie nodig is. Ook het combineren van deze nagelregulatietechnieken kan tot succesvolle resultaten leiden. Wat bedoelen we met chemische nagelregulatie en wanneer komt het van pas?
Hieronder kun je Podopost nr. 2-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.
In het Voetenwerk van maart: vernieuwde regiodagen, antwoord op allerlei vragen waar je in jouw beroepsveld mee te maken krijgt, anatomische modellen met gereduceerde prijzen speciaal voor ProVoet-leden, handboek over (huid)infecties, dr. Annemie Galimont op ProVoet-regiodagen en waar zijn we eigenlijk mee bezig?