Thema communicatie: Inge Kanters en Toos Mennen ‘Met grenzen aangeven straal je uit dat je een professional bent’ | Verwijzen met behulp van RIAB | Communicatie draait voor 90 procent om emoties | Voetproblemen bij ziekte van Still | Kennistoets Voetonderzoek, blauwdruk en screening
Bij sport denken we vaak aan een zwaardere inspanning, maar voor veel van mijn cliënten is sporten een goed blokje om of een kwartiertje op de hometrainer. Meer zit er niet in. Vroeger marathonloper en nu kapotte knieën, vroeger topvoetballer en nu dementerend.
Communicatie met elkaar - ideeën, gedachten, gevoelens, herinneringen uitwisselen - het is bijna net zo belangrijk als ademhalen. Omdat communicatie het thema is van dit nummer was ik benieuwd naar voorbeelden van hoe dat gaat tussen pedicures en cliënten. En vooral naar wanneer dat fout gaat, want dat is het meest leerzaam.
Ik heb in mijn praktijk een groot aantal patiënten dat onder het vergoedingssysteem vanuit de basisverzekering valt. Daaraan zijn wat voorwaarden verbonden, zoals de periodieke controles en een regelmatige behandelfrequentie. Logisch, juist die regelmaat is zo belangrijk om ellende te voorkomen.
Toos Mennen (64) runt sinds 2011 haar eigen praktijk Medisch Pedicurecentrum Weert. Zij behaalde als een van de eersten de opleiding tot medisch pedicure in 2007 en is een echte pionier in het vak. Praktijkmanager en podotherapeut Inge Kanters (40): 'Toos heeft aan de weg getimmerd en het vak op de kaart gezet.'
Pedicures werken regelmatig samen met mensen uit andere zorgdisciplines. Met de uitbreiding van de basisverzekerde zorg voor de risicovoet hebben veel medisch pedicures daar nog vaker mee te maken. De communicatie met deze andere zorgprofessionals loopt echter niet altijd goed. Een nieuw gestandaardiseerd verwijsformulier vergemakkelijkt dit.
Claire van Dijk1 (57) kampt met ernstige deformaties met (sub)luxaties ten gevolge van gewrichtsontstekingen aan beide voeten. Dit is het gevolg van de ziekte van Still, een vorm van jeugdreuma. Claire vertelt hoe deze aandoening haar leven beïnvloedt. Medisch pedicure Toos Mennen legt uit hoe ze de voeten van Claire in zo goed mogelijke conditie houdt en demonstreert haar werkwijze.
Onbegrip zit net als een ongeluk in een klein hoekje. Met deze zes communicatieregels kun je komen tot een nog beter onderling begrip met je cliënten. En daarmee tot nog betere voetzorg.
Tijdens de opleiding tot pedicure leer je een voetonderzoek uit te voeren, schoenen te onderzoeken en blauwdrukken te maken. Het voetonderzoek komt uitgebreider terug in de opleiding tot medisch pedicure. Daar leert de pedicure bovendien om een screening af te nemen. Zijn al deze onderzoeken eigenlijk wel nodig of kan de behandelaar prima zonder?
De drempel naar een pedicurepraktijk is voor iemand met een autismespectrumstoornis (ASS) waarschijnlijk een stuk hoger dan voor iemand met een gemiddeld of neurotypisch brein. Hoe communiceer je met deze specifieke, maar ook weer heel uiteenlopende groep cliënten, om tot een volledige en zo prettig mogelijke behandeling te komen?
In Voetenwerk van juli: Startersgids voor pedicurepraktijk, Ideeen voor tv-spot, Meld je aan voor het webinar 'Onderhandelen', Vervolgstappen na behalen diploma en met korting naar de vakbeurs
Hieronder kun je Podopost nr. 6-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.