In deze Podopost vertelt pedicure Brigitte Sabelis hoe het opbouwen van haar praktijk anders ging dan gedacht. In een nieuwe serie over samenwerkingen tussen (medisch) pedicures bijten acht samenwerkende collega’s uit bergen het spits af. Tineke de Beer schrijft over een cliënte die meer zorg nodig heeft dan verwacht.
Onlangs stond er in het AD een bericht met de kop ‘Zorgmedewerkers ontslagen na delen foto’s.’ Zes medewerkers van een Vlaams verzorgingshuis hadden foto’s van dementerende bewoners geplaatst op een besloten Facebookpagina en hadden daarbij denigrerende opmerkingen gezet.
‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’, schreef John Lennon ooit. “En zo is het ook echt”, merkt Brigitte Sabelis. “Je kunt wel plannen maken, maar het toeval speelt een grote rol. Mijn plan was een praktijk aan huis beginnen en rustig een klantenkring opbouwen. Maar al een jaar na het afronden van mijn studie had ik twee praktijken en werkte ik vijftig uur per week.”
Het is een overduidelijke trend: steeds meer pedicures gaan met beroepsgenoten en/of andere disciplines onder één dak werken. Dat bevordert de onderlinge samenwerking en het levert economische voordelen op.
Eelt op of onder de voet van een persoon met diabetes en een Sims classificatie 1 of hoger, kan aanleiding zijn voor medisch noodzakelijke voetzorg. Eelt kan zich tonen in vele verschijningsvormen, hard of zacht eelt, op verschillende plaatsen op de voet. In een recent uitgevoerd consensusonderzoek is vastgesteld wat er wel en niet onder het ‘medisch noodzakelijk te verwijderen eelt’ valt.
Cliënten komen nogal eens vragen hoe ze met een blauwe teennagel moeten omgaan. Een blauwe nagel kan erg pijnlijk zijn. Hoe lang zullen ze hier last van hebben? Hoe zit het met de kans op infecties? Zal de nagel loslaten? Op deze vragen is geen eenduidig antwoord te geven, de ene blauwe nagel is de andere niet.
Als pedicure wilt u uw cliënt een goede oplossing bieden voor zijn of haar voetprobleem. Wat een goede oplossing is, daarover kunnen meningen verschillen. Soms zijn er meerdere oplossingen en soms is het echt uitproberen of iets wel of niet werkt. Als u alleen werkt en de cliënt zit in de stoel, dan is het wat lastiger om uw denkwijze en mogelijke oplossing bij collega’s te toetsen.
Samenwerken is een trend in de gezondheidszorg. Ook pedicures zoeken elkaar steeds vaker op. De concurrentieangst lijkt langzaam maar zeker plaats te maken voor het besef dat je samen sterker bent. In deze serie beschrijven we bijzondere samenwerkingsverbanden. De ‘medisch pedicures van Bergen’ bijten het spits af.
Sinds kort is er een beroepscode voor (medisch) pedicures. Een mooi initiatief dat bijdraagt aan de verdere professionalisering van het vak. De beroepscode geeft geen kant-en-klare oplossingen, maar biedt wel relevante normen en waarden. Die kunnen pedicures helpen weloverwogen keuzes te maken.
“Hebt u ook weleens cliënten die meer zorg vragen dan u als pedicure kunt bieden? Graag neem ik u even mee naar onze praktijk.
U hebt een goedlopende pedicurepraktijk, maar mist nieuwe aanwas? Wie zijn uw beoogde nieuwkomers en waar zitten ze? En hoe zit het met de concurrentie in uw buurt? Een marktonderzoek kan u op weg helpen. Dat is minder moeilijk dan u denkt.
Kunstschaatser Thomas Kennes (20) weet ‘van heel veel collega’s’ dat ze aangepaste zooltjes dragen, in hun schaatsen én in hun gewone, dagelijkse schoenen. Hijzelf gebruikt ze niet. Wel heeft hij een ‘kussentje’ in zijn linker schaatsschoen, vlak onder de knokkel onder de grote teen. Op die plek kreeg hij tot twee keer toe zeer pijnlijke klachten.