
De onderzoekers voerden een systematisch literatuuronderzoek uit (scoping review). Een zoekopdracht in PubMed, Scopus en CINAHL leverde zeventien in het Engels gepubliceerde artikelen op (tot aan januari 2024) die voldeden aan de geschiktheidscriteria, waaronder twaalf studies en vijf casusrapporten.
Verschillende onderzoeken gingen over bestralingssterktes van commerciële lampen, waarbij voornamelijk uv A-emissies werden gevonden die voldeden aan de veiligheidsrichtlijnen bij correct gebruik. Er werden echter ook hogere blootstellingen waargenomen die de veiligheidslimieten overschreden. In-vitrobewijs toonde aan dat uv-nagellampen mogelijk DNA-schade veroorzaken die consistent is met carcinogenese (het ontstaan van kankercellen).
Acceptabel laag
Casusrapporten beschreven kwaadaardige plekjes in de huid (plaveiselcelcarcinoom) en ruwe plekken (actinische keratose) op de handen van patiënten met een voorgeschiedenis van uitgebreide blootstelling aan uv-nagellampen. Hoewel studies suggereerden dat de kankerrisico’s bij normaal gebruik acceptabel laag zijn, is er ruimte voor verbetering.
Metingen hebben aangetoond dat de doses uv-emissie variëren tussen verschillende lampen, maar toch laag blijven. Enquêtes hebben aangetoond dat er behoefte is aan meer bewustzijn bij consumenten over deze risico’s.
Huidig bewijs is volgens de onderzoekers onvoldoende om de verplichte implementatie van beschermende maatregelen zoals handschoenen of zonnebrandcrème tijdens blootstelling aan uv-nagellampen te ondersteunen. Belangrijker nog, een direct causaal verband tussen uv-nagellampen en de ontwikkeling van carcinoom is niet definitief vastgesteld.
Bron: Pubmed