Zo’n fasciitis plantaris heet in de volksmond ook ‘hielspoor’. De Engelse website London Daily News (LDN) ziet vijf innovaties in de behandeling van deze pijnlijke aandoening. Bijvoorbeeld in de Shockwave Therapy. Deze behandeling leidt tot herstel van het weefsel in de fascia plantaris. Verbetering van deze methode leidt nu tot minder last bij de behandeling doordat de golven dieper in het weefsel dringen. Daarnaast kan de behandelaar de golven preciezer op de juiste plek richten. Door deze vernieuwingen zijn minder behandelingen nodig.
Stamcellen
Patiënten met hardnekkige fasciitis plantaris kunnen injecties krijgen met Platelet-Rich Plasma (PRP) of stamcellen. PRP wordt hierbij gewonnen uit het bloed van de patiënt. Die krijgt een injectie hiervan in het aangetaste gebied. Dit stimuleert de natuurlijke genezing. Stamceltherapie maakt gebruik van regeneratieve cellen om beschadigd weefsel te herstellen. Volgens LDN leidt dit tot langdurige verlichting van ontstekingen en pijn: beiden methoden bevorderen weefselregeneratie en verminderen chronische ontstekingen. Door het gebruik van hogere concentraties zou de genezingstijd nu zijn verkort.
Steunzolen volledig op maat
Met kunstmatige intelligentie kunnen inlegzolen nu volledig op maat worden gemaakt. Die geven “maximale ondersteuning en schokabsorptie”.
Pijn blokkeren
‘Neurostimulatietherapie’ klinkt naar sciencefiction. Elektrische impulsen herprogrammeren pijnsignalen in de hersenen. Daardoor voelt de patiënt de pijn door fasciitis plantaris niet meer. LDN meldt dat hiervoor nu kleinere apparaten zijn, die de patiënt makkelijker met zich mee kan dragen. Bovendien kan het nu veel preciezer op de patiënt worden afgesteld.
Lichtenergie
Ook koude lasertherapie klinkt zeer high tech. Hierbij vermindert lichtenergie de ontsteking. De ontstoken cellen herstellen. Daarvoor bestaan sinds kort sterkere lasers, die bovendien preciezer kunnen werken. De patiënt kan het apparaat eventueel ook thuis gebruiken.